fbpx

Tapahtumat

Tampere

 
Make literature dangerous again? Virvatuliklubi on uusi tamperelainen runotapahtuma, joka tekee kunniaa runouden romanttisille ja dekadenteille perinteille. Ensimmäisen klubi-illan teemana on mikäpä muukaan kuin TULI. Lavalle nousevat sähäkkä sanataiteilija Venla Moisala; syksyn 20-vuotias esikoisrunoilija Anni Kanniainen; sekä post-punk-yhtye Uhrisavu. Illan juontaa raivoisa riikinkukko Artemis Kelosaari.
 
Seuraa Virvatuliklubia Instagramissa: https://instagram.com/virvatuliklubi

 

Kirjailijavieraana Jonimatti Joutsijärvi Pispalan kirjastossa 24.8.2023 klo 18.00

Runoilija ja kriitikko Jonimatti Joutsijärvi kertoo kirjastaan Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin I. Teos kattaa Rekolan elämän vaiheet lapsuudesta 1970-luvun loppuun saakka. Vahvaäänisesti kirjoitetussa teoksessa kuvauksensa saavat vainojen, vainoharhojen, työn ja sairauden, rakkauksien ja pettymisten, näkyjen, kohtaamisten ja nähdyksitulemisten ajat. Myöhemmin julkaistavan jatko-osan kanssa teoskokonaisuus kasvaa huikeaksi näkymäksi Rekolan elämästä ja tuotannosta.

Tilaisuus on maksuton, kaikille avoin ja se tallennetaan videolle, joka tulee nähtäväksi Pispalan kirjaston Youtube-kanavalle.
Lämpimästi tervetuloa!
Tilaisuus on osa Runonkorjuu -tapahtumakokonaisuutta. Tapahtuman järjestää Pispalan kirjasto.

 
tapahtuman juliste
 
Runopuutarha on kokoillan ja kokoperheen runoustapahtuma, jonka ohjelmistoon kuuluu lavarunoutta, äänitaidetta, työpaja aikuisille ja lapsille, kaikille avoin runouspiiri Runotila sekä illan päättävä avoin runolava, joka kutsuu kaikki halukkaat esittämään runojaan yleisölle. Esiintyjät: Jonimatti Joutsijärvi laulaa Mirkka Rekolan runoja, Tiina Lehikoinen, NEC Projektor, Antti Kyrö, Miina Puolitaival, Kuja-Inka (musiikki), Semi Seilori (äänitaideteos) + 1 vielä varmistumaton.
 

Tapahtuma järjestetään Hirvitalolla osoitteessa Hirvikatu 10, 33240 Tampere kello 14 – 21. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pispalan kirjasto ja Hirvitalo.

https://fb.me/e/4zU0KLh4Q

Hehku-juliste

 
Hehku Festival on kaikille täysi-ikäisille avoin kulttuuri-, kirjallisuus- ja sateenkaaritapahtuma. Tampereen Telakalla juhlistetaan 26. elokuuta tamperelaiskirjailija Satu Lepistön viidennen teoksen romaanin Hehku julkaisua, mutta festivaaliksi kasvanut tapahtuma pitää sisällään muutakin: draamaa, dragia, livemusiikkia, runoa…! Kiinnostava ohjelmakattaus pitää sisällään jokaiselle jotakin ja takaa loppukesän hehkuvimmat bileet.
 
Tapahtuman runo-osuudessa esiintyvät tamperelaiskirjailija Artemis Kelosaari ja tamperelaisrunoilija Emily Hallfast.
 
Tapahtuma alkaa klo 18. Tule sellaisena kuin olet, sillä nämä bileet ovat juuri sinulle!
 

Runoilijavieraana Vesa Etelämäki Pispalan kirjastossa 7.9.2023 klo 18.00

Tamperelainen runoilija ja musiikintekijä Vesa Etelämäki kertoo elokuussa 2023 ilmestyneestä Raja -runokokoelmastaan, runoudestaan ja esittää runojaan.

Etelämäki on julkaissut kaksi runokokoelmaa, Raja (2023) ja esikoisteos Hikikomori (2015). Hikikomori -teoksessa Etelämäki tiedustelee onko eristäytyminen inhimillinen tarve suojautua maailmalta. Raja -kokoelma tarkastelee nimensä mukaisesti rajojen olemusta, rajoilla olemista ja rajaamista.

Tilaisuus on maksuton, kaikille avoin ja se tallennetaan videolle, joka tulee nähtäväksi Pispalan kirjaston Youtube-kanavalle. Lämpimästi tervetuloa!

Tilaisuus on osa Runonkorjuu -tapahtumakokonaisuutta. Tapahtuman järjestää Pispalan kirjasto.

https://fb.me/e/1pxzpPGUh

Karsintajuliste

 

Poetry Slamin 2023 Avoin karsinta skabaillaan Terassi Pub Yläkerrassa 8.9. kello 19.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

 

Viimeinen mahdollisuus edetä 9.9.2023 kilpailtaviin Poetry Slamin SM-kilpailuihin! Avoin karsinta on avoin kaikille kilpailijoille asuinpaikkakunnasta riippumatta. Kilpailu skabaillaan kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä (alla). Mukaan mahtuu 16 ensimmäistä ilmoittautujaa. Mukaan voi ilmoittautua sähköpostitse poetryslam.suomi@gmail.com tai paikan päällä puoli tuntia ennen tapahtuman alkua. Tapahtuman juontaa Mari Laaksonen ja esirunoilijana toimii Sanna-Erika Suorsa. 

 

Tapahtuman järjestä Viitapiiri ry. Yhteistyössä Terassi Pub Yläkerta sekä Operaatio Pirkanmaa. 

Lisätiedot sekä tuomareiden ja kilpailijoiden ennakkoilmoittautumiset:  poetryslam.suomi@gmail.com. 

 

Säännöt:

  1. Runoilija esittää vain omia runojaan.
  2. Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa runoilijan ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan, ja ajan ylityksestä rangaistaan aina 0,5 pistettä kultakin alkavalta kymmeneltä sekunnilta. Tuomarit antavat pisteet jotka he olisivat antaneet muutenkin ja pisteidenlaskija vähentää seuraavan kaavan mukaisesti pisteitä kokonaistuloksesta riippuen ajanylityksen kestosta.
  3. Mikrofonin, tekstipaperin, puhelimen, ipadin tai muun vastaavan laitteen, josta runo(t) luetaan, lisäksi muun rekvisiitan tai musiikin käyttö ei ole sallittua. 
  4. Ensimmäisellä kierroksella runoilijoiden esiintymisjärjestys arvotaan. Arvonta suoritetaan julkisesti tilaisuuden alussa. 
  5. Kilpailun tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa. Raadin viisi yleisöjäsentä valitsee järjestäjä ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden, puolueettomien ja arvostelukykyisten kansalaisten joukosta.
  6. Yleisöraati jakaa pisteet asteikolla 1,0‒10,0 niin, että 10 on paras. Ylin ja alin arvostelu jätetään pois ja kolmen keskimmäisen pisteet lasketaan yhteen. Tasapisteiden sattuessa ensimmäisellä kierroksella otetaan molemmat/kaikki tasapisteet saaneet kisailijat semifinaalikierrokselle mukaan. Semifinaali kierroksella toimitaan samalla tavoin. Mikäli finaalikierroksellakin sattuu tulemaan tasapisteet, kuullaan kisailijoilta vielä yhdet ekstrarunot.
  7. Toiselle kierrokselle pääsee puolet runoilijoista, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut. Mikäli kisailijoita ei ole ensimmäisellä kerralla tasalukua, otetaan jatkoon puolet kisailijoista siten, että luku pyöristetään ylöspäin. Jos kisailijoita on ensimmäisellä kierroksella esimerkiksi 11 henkeä, otetaan semifinaalikierrokselle tällöin 6 henkilöä. Toisella ja kolmannella kierroksella ei lasketa mukaan edellisten kierrosten pisteitä.
  8. Karsintojen kolmannella kierroksella runoilee kolme kilpailijaa (paitsi tasapistetilanteessa), joista voittajan valitsee sama tuomaristo. 

https://fb.me/e/2ZirHDH2BEsiintyjät: Kolme runoilijaa Anni Sumari, J.K.Ihalainen, Erkki Kiviniemi ja musiikkia esittää Laulava Kirvesmies Juho Ylinampa. Esiintyjät esittävät omia runojaan ja Anni Sumari myös suomennoksiaan nobel-kirjailija Louise Glückin teoksista ”Uskollinen ja hyveellinen yö joulukuussa”, ”Talvisia reseptejä kollektiivista” ja ”Villi Iiris” (Enostone 2022.)

Tapahtuma-aika klo 16 – 18 ja pidetään kelivarauksella sisätiloissa. Tapahtuman järjestää Kaupungin valot ry.

https://fb.me/e/9urOZHdzM

Viitapiiri ry järjestää Poetry Slamin Suomen mestaruuskilpailun la 9.9. klo 19 Tampereen Työväen Teatterin TTT-klubilla. SM-finaalissa kilpailevat ainakin Oulun, Tampereen, Lahden, Kuopion, Joensuun, Turun, Mikkelin ja Helsingin edustajat, sekä 8.9. järjestettävän avoimen karsinnan voittaja. Tapahtuma on pääsymaksuton. Illan juontaa Mari Laaksonen.

 

Poetry Slam -kilpailussa kilpailijat esittävät itse kirjoittamiaan runoja. Esitettyjen runojen enimmäispituus on kolme minuuttia. Yleisöstä valittu viisihenkinen tuomaristo arvostelee kilpailijoiden runot ja niiden esittämisen asteikolla yhdestä kymmeneen. Kilpailuissa järjestetään tyypillisesti kolme kierrosta, ja kullakin kierroksella kisailijoista puolet jatkaa seuraavalle kierrokselle.

Vuoden 2023 Suomen mestaruusfinaali järjestetään yhteistyössä Tampereen Työväen Teatterin kanssa ja finaalin esirunoilijana nähdään teatterinjohtaja Otso Kautto. 

Lisätietoja: poetryslam.suomi@gmail.com

 

https://fb.me/e/5JTee4QPH

Viiala

 

Viialan Kulttuuriklubi Ry järjestää Viialan Venetsialaiset lauantaina 26.8. klo 13 – 21. Sampolan K-18 jatkot alkavat klo 21. Uimarannan osoite on Luttunen 14, 37830 Akaa.

Mänttä-Vilppulan sanataideviikko

Tämän vuoden kirjailijavierailu on suunnattu lapsille. Saamme vieraaksemme supersuosittujen Supermarsu kirjojen luojan ja hänhän on Paula Noronen. Kirjastolla tulee olemaan istumapaikkoja ainoastaan 60 kpl (tällainen ehto tuli Lukupiiriltä) ja ne ovat ensisijaisesti varattuja lapsille sekä pienten lasten vanhemmille. Muutoinhan kirjasto on tapahtuman aikaan aivan normaalisti auki eli tervetuloa tapahtumaan, ja jos et mahdu 60 joukkoon, niin tervetuloa avoimeen kirjastoon!

Tapahtuma alkaa klo 17.30. Tapahtuman järjestetää POEM ry yhteistyössä Taidekaupungin sekä Mänttä-Vilppulan kirjastojen kanssa.

https://fb.me/e/2R1SnG6Jv

Lavalla nousevat runomusiikkiyhtyeet Parsitut Miehet sekä Faarao Pirttikangas. Vapaaehtoinen käsiohjelma 10€. Keikat tapahtuvat Mänttä-Vilppulan Veturitallissa, Myllyrannantie 5 klo 18 – 21.

Kuvassa Faarao Pirttikangas. Kuvan ottanut Katariina Haapalainen.

Tapahtuman järjestää POEM ry.

https://fb.me/e/6cZLKuVTZ

 
Poetry Open mic Mänttä 2023 – Sanataideviikon ”päätapahtuma”, jossa lavalle nousevat mm. esikoisrunokirjan julkaiseva Miika Aumanen sekä iki-ihana Anja Erämaja ja luonnollisesti myös Sinä. Ohjelmassa on myös muistelua ja kunniamainintaa: POEM ry haluaa muistaa v. 2019 tapahtuman pääesiintyjää, jo edesmennyttä Eine Joutsijokea mm. lukemalla hänen tekstejään. Jos oikein peikkomainen flaksi sattuu käymään, niin saatat kuulla myös peikkometsän keihäskisoista ja picnic-retkestä!
 
Olet lämpimästi tervetullut kaikkiin yleisölle avoimiin Sanataideviikon tapahtumiin!
 

Tapahtuma alkaa klo 18 Veturirallissa, osoitteessa Myllyrannantie 5. Kutsuvieraiden jälkeen lava on avoin kaikille. 

Tapahtuman järjestää POEM ry.

https://fb.me/e/gOMjChbhe

Nokia

tapahtuman juliste

 

Esiintyjinä ovat esikoisrunokirjansa Luopiolapset heinäkuussa julkaissut Anni Kanniainen sekä Palavan kuumailmapallon pakkolasku runokokoelman julkaissut Antti Eskelinen.

 

Tapahtuma alkaa klo 17.30 kirjaston 3. kerroksessa. Tapahtuman loppuun on varattu aikaa myös Open-mic-osuudelle. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Koko Runoralli -tapahtuma-ajan kirjastossamme on myös runopisteet, joissa voi omatoimisesti runoilla blackoutpoetry- tai jääkaappirunous-tekniikalla runoja. Näitä, runopisteillä tehtyjä runoja, voi halutessaan lukea tai jättää luettavaksi lavarunousiltaan.

 

Osoite: Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Härkitie 6, 37100 Nokia.

Sastamala

Sastamalan yhteisötaiteilija Simo Nieminen ja Lavaleidit (Nina Virolainen ja Irmeli Knuutti) järjestävät yhteistyössä Runolaulantai-tapahtuman 2.9 klo 12.00-14.00 Sastamalan pääkirjastolla (Sillankorvankatu 1). Tapahtuma on suunnattu kaikille runoudesta ja lavarunoudesta kiinnostuneille.


Ohjelma on kaksiosainen: ensimmäinen tunti koostuu palautetuokiosta, johon halukkaiden on mahdollista tuoda omia runoja luettavaksi ja saada palautetta. Lisäksi ensimmäisen tunnin aikana on mahdollista tehdä runoharjoitteita ja kirjoitella omia runoja magneettisanoin, saada esiintymisharjoitusta äänentoiston kanssa ja ilmoittautua toisen tunnin Open Miciin.

Toinen tunti sisältää Nina Virolaisen runoilijahaastattelun ja lavarunoutta niin ilmoittautuneiden kuin Lavaleidien ja Simo Niemisen toimesta.

Tapahtuman juontaa Simo Nieminen.

Lämpimästi tervetuloa Runolaulantaihin kuuntelemaan, kirjoittamaan ja lausumaan soljuvia säkeitä!

Runoja, kysymyksiä ja ilmoittautumisia voi lähettää ennakkoon osoitteeseen simo.nieminen@sastamala.fi.

https://fb.me/e/1itVYclj9

Ylöjärvi

Sanataidetta Ylöjärven kaupungin järjestämillä Korttelipäivillä. Klo 12 – 14, Vanhan Räikän kahvilassa osoitteessa Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi.

Valkeakoski

 

Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi esittää esityksensä ”Miksi sinulle ei ole kurahousuja? – Satunnaisia kohtaamisia ”.
Aika: Sunnuntaina 3.9 2023 klo 17.00
Esityksen nimi: Miksi sinulle ei ole kurahousuja? – Satunnaisia kohtaamisia
Ohjaus:  Veli-Pekka Ristaniemi.

Paikka: Verstas-näyttämö, Valkeakoskenkatu 17, 37600 Valkeakoski (Sisäänkäynti Valkeakosken kaupunginteatterin takaa)

Liput: 15€, ovelta tuntia ennen esityksen alkua käteismaksulla.

Ennakkovarukset: Paikkoja on rajoitetusti, joten suosittelemme tekemään ennakkovarauksen  numerosta 050 65355.

Esityksen kesto: Noin 1tunti 20 min. Ei väliaikaa.

Kahvitarjoilu: Ennen / jälkeen esityksen tarjolla kahvia ja pullaa, sisältyy lipun hintaan.

Esityksen tuottaa Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi ry. 

Lempäälä

Lempäälän Runo ja Sanataide ry järjestämässä tapahtumassa sanataidetta klo 15.30 – 17.00. Alussa kahvit, runot neljältä alkaen. Osoite Rypyntie 12, 37500 Lempäälä.